Aktualności

Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum i kampania Na Wagę Zdrowia po raz drugi partnerem Forum Zdrowia Kobiet

Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum oraz kampania Na Wagę Zdrowia już po raz drugi zostały partnerami Forum Zdrowia Kobiet – wyjątkowe wydarzenie poświęcone zdrowiu kobiet, organizowane przez Rynek Zdrowia. Tegoroczna edycja konferencji odbędzie się w dniach 18–19 czerwca w Katowicach, gromadząc ekspertów medycznych, przedstawicieli instytucji ochrony zdrowia, organizacji pacjenckich

Więcej
Konieczne są pilne działania systemowe, by leczyć kompleksowo otyłość u dzieci. Eksperci i decydenci zgodni: Otyłość to choroba matka. Dziecko z niej nie wyrasta.

Mam 12 lat i często w szkole mówili na mnie: gruba świnia, spuchnięty chomik, świnia na horyzoncie. Choruję na otyłość, wcześniej, przed leczeniem, mogłam jeść właściwie cały czas. Nie lubiłam siebie, rok temu w maju ważyłam najwięcej w swoim życiu. Odkąd przyjmuję leki i mam spotkania z dietetykiem, psychologiem, fizjoterapeutką

Więcej
Fundacja Zdrowie i Edukacja „Ad Meritum” partnerem V Warszawskiej Wiosny Bariatrycznej

W dniach 21–22 maja odbyła się V edycja konferencji Warszawska Wiosna Bariatryczna – jednego z najważniejszych wydarzeń poświęconych leczeniu choroby otyłościowej w Polsce. Organizowana przez prof. dr. hab. n. med. Wiesława Tarnowskiego konferencja już po raz kolejny zgromadziła chirurgów bariatrów, lekarzy różnych specjalności, psychologów, dietetyków, fizjoterapeutów, pielęgniarki oraz przedstawicieli organizacji

Więcej
Dwa dni ważnych rozmów o zdrowiu – Fundacja Zdrowie i Edukacja „Ad Meritum” na Kongresie Komunikacji o Zdrowiu i III Konferencji Dialogu Międzysektorowego w Sejmie RP

19 i 20 maja przedstawicielki Fundacji Zdrowie i Edukacja „Ad Meritum” uczestniczyły wdwóch wyjątkowych wydarzeniach poświęconych zdrowiu publicznemu, profilaktyce ileczeniu otyłości. Oba spotkania pokazały, jak ważna jest współpraca ekspertów, pacjentów,organizacji społecznych, decydentów i mediów w budowaniu skutecznych rozwiązańzdrowotnych. Kongres Komunikacji o Zdrowiu – rozmowa, która ma znaczenie 19 maja odbył

Więcej
Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum patronem jubileuszowej konferencji Patient Empowerment

Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum miała zaszczyt objąć patronatem 10. jubileuszowąedycję konferencji Patient Empowerment, organizowanej przez Instytut KomunikacjiZdrowotnej. To wyjątkowe wydarzenie od lat stanowi jedno z najważniejszych miejsc spotkańprzedstawicieli organizacji pacjenckich, ekspertów systemu ochrony zdrowia, środowiskamedycznego, administracji publicznej oraz partnerów społecznych. Konferencja Patient Empowerment poświęcona jest wzmacnianiu roli pacjentów

Więcej
Polski głos w europejskiej debacie o leczeniu otyłości – ECO 2026 w Stambule

Przedstawicielki Fundacji Zdrowie i Edukacja „Ad Meritum” oraz kampanii „Na wagę zdrowia” – Ewa Pol i Elżbieta Brzozowska – uczestniczyły w Europejskim Kongresie Otyłości (European Congress on Obesity – ECO 2026), największym w Europie wydarzeniu naukowym poświęconym w całości problematyce choroby otyłościowej. W tegorocznym kongresie, który odbył się w Stambule,

Więcej
Konferencja TALIA – wspólnie o nowoczesnym leczeniu otyłości

Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum miała przyjemność uczestniczyć w konferencjiSzkoła Terapii Otyłości TALIA – wyjątkowym wydarzeniu poświęconym nowoczesnemu ikompleksowemu leczeniu otyłości. Konferencja została zorganizowana przez prof. LucynęOstrowską – wybitną ekspertkę w obszarze obesitologii i past prezes Polskiego TowarzystwaLeczenia Otyłości. Tegoroczny program zgromadził lekarzy, farmaceutów, pielęgniarki, dietetyków orazpsychologów, tworząc przestrzeń

Więcej
Pacjent w centrum opieki – XI konferencja „Pacjent z chorobą otyłościową”

Już po raz jedenasty odbyła się konferencja „Pacjent z chorobą otyłościową”, organizowanaprzez Infozdrowie.org. Wydarzenie zgromadziło ekspertów z całej Polski, którzy rozmawiali owyzwaniach związanych z leczeniem choroby otyłościowej, potrzebie rzetelnej edukacji orazkompleksowego wsparcia pacjentów. W gronie prelegentów znalazła się również ElżbietaBrzozowska z naszej Fundacji, przedstawiając perspektywę osób chorujących na otyłość iich

Więcej